Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία: Το Σταυροπάζαρο της Κυπαρισσίας (14-10-2009)

Στο Σταυροπάζαρο της Κυπαρισσίας


«Συνεχίζοντας νοερά τον περίπατό μας στην παλιά πανωπολίτικη αγορά και μπαίνοντας τώρα στο κυρίως Σταυροπάζαρο, συγκίνηση και πραγματικό δέος κυριαρχεί την ψυχή μου».

Στον χώρο των παιδικών μου αναμνήσεων Στον χώρο των παιδικών μου αναμνήσεων Γιατί στη μνήμη μου ζωντανεύουν πολύ ανθρώπινες και, κατά την άποψή μου, ηρωικές μορφές, που είχαν παίξει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία αυτού του ιδιότυπου και ιδιόμορφου παλιού παζαριού.

»Ελάχιστα σώζονται μέχρι σήμερα από εκείνα τα κτίρια που πριν από περίπου 100 χρόνια είχαν φιλοξενήσει επαγγελματίες και εμπόρους της παλιάς εποχής, εκείνους που με την ψυχή τους πρόσφεραν μέσα από τη δουλειά τους ό,τι καλύτερο μπορούσαν στους πολυπληθείς πελάτες τους μιας ολόκληρης σχεδόν επαρχίας. Ευτυχώς σχεδόν ανέπαφοι έχουν παραμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, στο Σταυροπάζαρο, οι παλιοί καλντεριμένιοι δρόμοι του, με τις περίτεχνες πέτρινες βαθμίδες και σκαλοπάτια, ζωντανές αποδείξεις μιας χρυσής, ιστορικής σελίδας από τη μακραίωνη Ιστορία της πανέμορφης Κυπαρισσίας, της ιστορικής Αρκαδίας.

»Αυτές οι σκέψεις και συγκινήσεις με βρίσκουν μπροστά στο μαγαζί του Παναγιώτη του Θανόπουλου, και καθώς απέναντί μου, βλέποντας δυτικά, απλώνεται από δω ώς εκεί κάτω, στο παλιό Τμήμα Μεταγωγών, το επιβλητικό πλατύφαρδο και πλατύσκαλο Μεγάλο Καλντερίμι, νοερά η σκέψη μου με μεταφέρει στο πριν από 65 χρόνια παρελθόν, όταν μικρό παιδάκι τότε έζησα τις πρώτες μου παιδικές χαρές παίζοντας με τα γειτονόπουλα του Πούρκου, τα Σκαλτσάκια, τα Μαραγκπουλάκια».

Το απόσπασμα προέρχεται από το αφήγημα του Δήμου Ι. Χριστόπουλου «Το Σταυροπάζαρο - Το θρυλικό παζάρι της Αρκαδίας». Η έκδοση του βιβλίου έγινε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας».