Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

Απολογισμός Τετραμήνου (30-8-2009)

Η εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» δηλώνει με τον τίτλο τις προθέσεις της. Είναι «πρόγραμμα» με αρχή και τέλος.

Πιστεύουμε ότι το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ», με την εικοσαετή διάρκεια του, θα καταφέρει να εκπληρώσει το σκοπό του ολοκληρώνοντας τους στόχους του. Να σωθεί η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, να αναπλασθεί με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση και να αναπτυχθεί ήπια ως τουριστικός προορισμός που σέβεται τον εαυτό του.

Χρησιμοποιούμε τον όρο Παλιά Πόλη γιατί:

  • Εχει 4.000 χρόνια ιστορία στην ίδια θέση

  • Υπάρχουν ίχνη και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους

  • Είναι ανακηρυγμένος διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός τόπος

  • και κυρίως γιατί ένας τέτοιος τόπος μόνο με τη λέξη παλιός προσδιορίζεται και αναδεικνύεται (και ο νοών νοείτο).


Η οικογένεια Ιμιρζιάδη ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία γιατί πιστεύουμε ότι για να αποκατασταθεί η Παλιά Πόλη εκτός από αγάπη και μεράκι, γνώση και αληθινό ενδιαφέρον, χρειάζεται σταθερή, συστηματική και απρόσκοπτη, από διάφορες σκοπιμότητες, λειτουργία που δεν εξασφαλίζεται μέσα από επιτροπές, συλλόγους και άλλους φορείς. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι η Τζίμα Ιμιρζιάδη.

Σκοπός της εταιρείας: Η –με κάθε τρόπο και νόμιμο μέσο- συμβολή στην προστασία, διατήρηση, αναβίωση, ανάδειξη, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, με την αξιοποίηση της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και εν γένει πολιτισμικής κληρονομιάς της.

Το αρχικό κεφάλαιο που κατατέθηκε ήταν € 4.000.Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ

Το ενδιαφέρον μας για την παλιά πόλη ξεκίνησε στην ενηλικίωσή μας, εκδηλώθηκε πρώτη φορά στην ανάληψη του κόστους της ανάπλασης της πλατείας και της συντήρησης των κρηνών του Κάστρου, βάσει μελέτης της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Αργότερα στον καθαρισμό και συντήρηση της πηγής Πηγαδούλι και την ανακατασκευή του καλντεριμιού (με την οικονομική συμμετοχή κι άλλων Κυπαρίσσιων φίλων). Και στα δύο αυτά έργα μας υποστήριξε ο Δήμος Κυπαρισσίας.

Όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος για την προστασία και αναβίωση της Άνω πόλης της Κυπαρισσίας, δραστηριοποιηθήκαμε έντονα. Η Τζίμα Ιμιρζιάδη ως πρώτος πρόεδρος (2004-2007) κοινοποίησε τα θέματα που αντιμετωπίζει η Παλιά Πόλη και δημιούργησε δράσεις, έργα και εκδηλώσεις με στόχο να φέρουν την Κυπαρισσία στο προσκήνιο. Καθαρισμούς καλντεριμιών και μνημείων, αναπλάσεις χώρων και κρηνών, ομιλίες, διαλέξεις και γιορτές.

Εμπνευστήκαμε από τα ταξίδια μας στην Ευρώπη και προτείναμε στο Δήμο Κυπαρισσίας την διοργάνωση του μοναδικού στην Ελλάδα υπαίθριου παζαριού αντικών και παλαιών αντικειμένων, που γίνεται στο Μεγάλο Καλντερίμι κάθε χρόνο.

Η γνώση και η αγάπη για τη Παλιά Πόλη, το έργο μας, αλλά και η 35χρονη επαγγελματική μας εμπειρία στο marketing, την επικοινωνία και τη διαφήμιση διασφαλίζουν στοχευμένες δράσεις για την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης.

Οι μελλοντικές δράσεις είναι λεπτομερώς ανηρτημένες στο site του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: www.kyparissiaoldtown.gr


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 4ΜΗΝΟΥ

Το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο 2009 και δραστηριοποιήθηκε τον Μάϊο με τις εξής δράσεις:

  1. Δημιουργία λίστας υποστηρικτών από όλο τον κόσμο που διαρκώς διευρύνεται.


  1. Επιμέλεια και έκδοση του βιβλίου του Δ.Χριστόπουλου «Το Σταυροπάζαρο». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε τον Ιούνιο στο Λαογραφικό Μουσείο από τους: κ.Β.Ματσινόπουλο, κ.Π.Ιωαννίδη, κα.Ε.Γερούση, κα.Βασ.Πέννα παρουσία του νομάρχη, του Δήμαρχου, βουλευτών και πολλών συμπολιτών.


  1. Σερενάτα Ναπολιτάνα. Συναυλία του Franco Teodoro Tomassi. Συνδιοργάνωση με Ιταλική Πρεσβεία, Δήμους Κυπαρισσίας και Μεσσήνης, Ράδιο Μεσσήνη.  1. Το Παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Κυπαρισσίας, που φέτος είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Η επιτυχία αυτή δεν είναι μόνο η πρωτοφανής επισκεψιμότητα, αλλά και η μεγάλη αναγνωρισιμότητα που απέκτησε στο Πανελλήνιο. Η πανελλαδική απήχηση που έχει το παζάρι αναδεικνύει τις τεράστιες προοπτικές για την Κυπαρισσία γενικά και πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί επαγγελματικά από ειδικούς και να διασφαλισθεί η εξέλιξή και η εκμετάλλευσή του για το συμφέρον της πόλης.

  2. Οινογνωσία. Πολύ καλά οργανωμένη γευσιγνωσία κρασιών της Τριφυλλιακής γης που έγινε στα πλαίσια του παζαριού, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους πολλούς επισκέπτες και στους 9 οινοποιούς που συμμετείχαν.

  3. Οργάνωση της έκθεσης «Κυπαρισσία Παλιά Πόλη, με το φακό & τον χρωστήρα» που έγινε 5-23/8 στο Λαογραφικό Μουσείο με concept την έμπνευση που διαχρονικά παρέχει η Παλιά Πόλη. Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οι επισκέπτες ήταν περίπου 1.100, και πέτυχε το σκοπό της, να αναδείξει τη φυσιογνωμία, την ιστορικότητα και την ομορφιά της Παλιάς Πόλης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Κυπαρίσσιου γιατρού της Αθήνας « μετά την έκθεση έκανα 2-3 ώρες βόλτες στην Παλιά Πόλη» και μιας Κυπαρίσσιας που αναρωτήθηκε :σε αυτή την υπέροχη πόλη ζω;Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ήταν περίπου € 8.000 που όμως ξεπεράσθηκε από τις αναφερόμενες δράσεις.


Τελειώνοντας τον απολογισμό των 6 μηνών πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν στις δράσεις αυτές:

επισκέπτες, συγγραφείς, επιστήμονες, οινοποιούς, εμπόρους αντικών, τον Δήμο Κυπαρισσίας για την βοήθειά καθώς και το προσωπικό των συνεργείων του Δήμου που ακούραστα παρέχει τις υπηρεσίες του, τους δημοσιογράφους που βοήθησαν να επικοινωνηθεί το έργο μας και να προβληθεί η Κυπαρισσία, αλλά κυρίως τον κόσμο της Κυπαρισσίας που μας συμπαρίσταται, μας ενθαρρύνει και αθρόα συμμετέχει σε όλες μας τις εκδηλώσεις, πιστεύοντας στο έργο μας και στο μέλλον της Παλιάς Πόλης.