Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία

Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει απρόσκοπτα τους στόχους μιας ομάδας ανθρώπων, που με την αγάπη μας για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και την εμπειρία μας από προηγούμενες δράσεις , επιδιώκουμε και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην σωτηρία, την αποκατάσταση και την ανάδειξή της.

Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε αυτήν γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να περιορισθούν οι ανθρώπινες επεμβάσεις που την κακοποιούν και να μπει σε ρυθμό ανάπλασης και ως εκ τούτου οικονομικής ανάπτυξης της ίδιας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το Πρόγραμμα έχει θέσει δύο βασικές προτεραιότητες στη λειτουργία και τις δράσεις του.

Κληρονομήσαμε μια πόλη με ιστορία και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να της αποδοθεί η αξία που έχει και ιστορικά και αρχιτεκτονικά και αισθητικά. Η καθιέρωση του όρου Παλιά Πόλη και όχι άνω πόλη, από τον πληθυσμό, αλλά κυρίως από την πολιτεία και τους φορείς, θα βοηθήσει πολύ στην κατανόηση αυτής της αξίας. Είναι αυταπόδεικτο ότι ο όρος αυτός κάνει αγώγιμη την αξία της Παλιάς Πόλης Η σωτηρία και αποκατάσταση της Παλιάς Πόλης δεν είναι στα σχέδια κανενός οργανισμού ή φορέα μέχρι σήμερα, δεν είναι καν καταγεγραμμένη ως ανάγκη και σημαντικό θέμα από (για) την πολιτεία.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε το θέμα στο προσκήνιο, να το κρατήσουμε στην επικαιρότητα και να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναγνωρισθεί ως θέμα εθνικό και όχι μόνο τοπικό. Το Πρόγραμμα θα επιδιώξει να ευαισθητοποιήσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει όλους τους Κυπαρίσσιους και όχι μόνο, ώστε να αντιδράσουν, να πάρουν μέρος και να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα αντίληψη, να υιοθετήσουν νέες καθημερινές συμπεριφορές, να συμβάλλουν ενώνοντας τη φωνή τους μαζί μας σε αυτή την εθνική υπόθεση. Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας πρέπει να προστατευθεί, να αποκατασταθεί αρχιτεκτονικά και να εξασφαλίσει μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα επηρεάσει θετικά όλη την ευρύτερη περιοχή. Για το σκοπό αυτό θα προσελκύσουμε υποστηρικτές της Παλιάς Πόλης -επώνυμους και ανώνυμους πολίτες- από όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια του, το Πρόγραμμα ανοίγει τις πόρτες του σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στους νέους, γιατί το μέλλον τους ανήκει.