Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

Κυπαρισσία SOS. Στο παρά 5΄ για να σωθεί βρίσκεται η παλιά πόλη. - Τζίμα Ιμιρζιάδη

Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας κινδυνεύει να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα αν δεν υπάρξει κρατικό ενδιαφέρον. Μια τόσο παλιά και μεγάλη σε έκταση πόλη δεν είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα και αν κρίνουμε από παρόμοιες καταστάσεις στην Ευρώπη οι προοπτικές μιας αναστήλωσης και αναβίωσης της είναι τεράστιες και ιστορικά και αναπτυξιακά άρα και οικονομικά. Παρά το γεγονός ότι έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός χώρος οι αλλοιώσεις και οι φθορές είναι παντού ορατές γιατί ως γνωστόν οι φιλότιμες προσπάθειες και παρεμβάσεις της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας (26η ΕΒΑ Καλαμάτας) στις νεόδμητες ή επισκευαζόμενες οικίες δεν αρκούν. Η παλιά πόλη χρειάζεται όραμα και κρατική παρέμβαση. Τα καλντερίμια, οι παλιοί λιθόστρωτοι δρόμοι που αποτελούν ένα μοναδικό σε μέγεθος (περίπου 3 χιλ.) για την Ελλάδα δίκτυο δρόμων, οι 14 παλιές κρήνες διαφόρων εποχών, οι γραφικές γειτονιές, τα δείγματα της βυζαντινής και ενετικής κυριαρχίας, ο μεσαιωνικός πολεοδομικός ιστός και τα συμπλέγματα των ερειπωμένων σπιτιών, τα παλιά αρχοντικά και το ενετικό κάστρο χρειάζονται μεγάλα σχέδια και κρατικό η κοινοτικό προϋπολογισμό για να έχουμε μια πόλη, πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό με πανελλήνια εμβέλεια.

Τώρα, τα τελευταία 2-3 χρόνια κάτι έχει αρχίσει να συμβαίνει και να αλλάζει την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, η αναγνώριση της αξίας της Παλιάς Πόλης ως μνημείου είναι μέσα στα θέματα που αναδύονται καθημερινά και ίσως αυτό καταφέρει, να ανατρέψει την επερχόμενη φθορά. Ιδιώτες έχουν χρηματοδοτήσει την αναστήλωση μιας βρύσης στο κάσρο της προεπαναστατικής περιόδου, η ανάδειξη της πηγής Πηγαδούλι έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία και ο Δήμος με την υποστήριξή του ολοκλήρωσε την προσπάθεια . Το γεγονός είναι αξιομνημόνευτο γιατί αυτή η δεύτερη ενέργεια πέτυχε να ολοκληρώσει την ανάπλαση μιας μικρής γειτονιάς και να μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τα σημαντικά αποτελέσματα από την σχεδιασμένη από το Δήμο Κυπαρισσίας μελέτης για την Παλιά Πόλη, όταν τελικά αρχίσει επιτέλους να υλοποιείται. Τα σχέδια του Δήμου είναι σημαντικά, αφού τη μελέτη αυτή συνοδεύει και μιά ακόμη πιό σπουδαία επιδίωξη. Η αναστήλωση του σπιτιού Παν. Αντωνόπουλου-Κάμπρα που έχει δωρηθεί στο Δήμο.Το κτίριο ανήκει σε ένα μοναδικό οικοδομικό συγκρότημα δίπλα στο Κάστρο, κτισμένο κατά την Β΄ Ενετοκρατία (1650-1710) που περικλείει στο εσωτερικό του και ένα Οθωμανικό τζαμί. Η μελέτη για το έργο αυτό βρίσκεται στα χέρια της Δημοτικής Αρχής, είναι εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟ και χρειάζονται τα απαιτούμενα κονδύλια για να σωθεί αυτό το μοναδικό κτίσμα που θα αναδείξει την πλατεία του κάστρου.

Αν μαζί με όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την άμεση ανάγκη αναστήλωσης του βενετσιάνικου κάστρου τότε μπορούμε να φαντασθούμε την ανάγκη δραστηριοποίησης ενεργών και ικανών πολιτών που θα συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα. Απαιτείται, ζητείται και χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη και συνεισφορά από όλους: κράτος, ιδιώτες και φορείς. Ακούει άραγε κανείς;

 

Το άρθρο γράφτηκε από τη Τζίμα Ιμιρζιάδη και δημοσιεύθηκε το 2006 και το 2007:

  • Στο περιοδικό και το site της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
  • Στο site του Δήμου Κυπαρισσίας
  • Στο περιοδικό Τα νέα της τέχνης
  • Στην εφημερίδα ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ
  • Στο περιοδικό του Συλλόγου των εν Αθήναις Σπηλαίων